Denken valt niet mee.
Er zijn lang-termijnige ontwikkelingen – het thema van geologen.
A propos, in mijn schooltijd las ik uit belangstelling de hele vdVlerk@ Kuenen, een boek dat later DE propaedeuse-stof bleek te zijn voor mijn geologische medestudenten.
En er zijn korter-termijnige ontwikkelingen.
Zoals wat er in onze biosfeer gebeurt, bijvoorbeeld sinds de laatste IJstijd.
En altijd speelt de zon ook een rol, naast de plaatverschuivingen en CO-2 schommelingen.
Op de korte termijn bezien, zeg de periode van de menselijke prehistorie en historie, is er duidelijk ontbossing, man-made woestijnen, soorten-uitroeiing en toename van CO2, zeker sinds het gebruik van kolen. Terwijl juist AFname van vrije koolstof (wegzakking in de bodem vòòr totale verrotting) zorgde voor meer vrije zuurstof; en zo ook voor de ozonlaag die maakte dat complexere moleculen vanuit de zee het land op konden. (Nu zit ik even ver voordat de mens meende te moeten ontstaan!) (Ja, naast de opwarming is er altijd ook nog de gevaarlijke verdunning van de ozonlaag… Zodat Australische boeren met lange mouwen op hun tractoren zitten…)
Afijn, hou dat in de gaten, die korte en lange termijn ontwikkelingen.
Op zich hebben de geologen gelijk. Maar de klimaat-verontrusten ook.
Trouwens, Kronenberg erkent nu zelf ook dat er een menselijke invloed is in wat er nu aan de hand is. Eindelijk, na zoveel halstarrigheid in debatten!
PS Wie mijn Economie Ondersteboven bezit: bekijk eens bijlage 3, Op weg naar Venus?: een artikel uit de New Scientist uit 1992, toen al ernstig waarschuwend voor oa. het loskomen van methaan. Slot: “De VN willen draconische maatregelen, maar het is te laat.” 1992!
Kom, op naar de golfbaan, Bonaire of de bungelow in Frankrijk!